Vliegtuiglawaai funest voor kwaliteit van leven
Nauwelijks twijfel bestaat over het feit dat veel mensen hun kwaliteit van leven door verkeerslawaai in ernstige mate sterk verstoord achten. Dit geldt voornamelijk voor vliegtuiglawaai. Volgens een "slaaponderzoek" had de instelling van een verbod voor nachtvluchten voor Frankfurt duidelijk een positief effect. Werden de mensen in de aanvliegroutes eerst nog gemiddeld twee keer per nacht wakker, na instelling van het verbod lag die waarde echter op 0,8. Maar veel hangt af van het tijdstip waarop mensen slapen gaan en opstaan. Wie laat naar bed gaat, ervaart de eerste landing ‘s ochtends tegen 5 uur meestal nog in de sluimerfase. De aanbeveling van de onderzoekers is dan ook om eerder naar bed te gaan.
Gezondheidseffecten vliegtuiglawaai
De gezondheidseffecten van verkeerslawaai zijn over het algemeen minder ernstig dan gevreesd maar in een aantal gevallen wel zorgwekkend. De resultaten uit een vijfjarig durend onderzoek nabij de luchthaven van Frankfurt, spreken de opvatting tegen dat vliegtuiglawaai het risico op hartaanvallen en beroertes aanzienlijk verhoogt. Die aanname werd alleen bevestigd in gebieden in de onmiddellijke nabijheid van de luchthaven. In die gebieden, waar het geluidsniveau continu 60 dB of meer bedroeg, was de kans op een hartinfarct 2,7 maal zo hoog als in de rest van de regio.
Aanvulling Sensornet: Deze bevinding sluit slechts ten dele aan op de bevindingen van de GGD Zuid-Limburg (zie Dossier Awacs)
Depressieve stoornissen door vliegtuiglawaai
Toch stijgt het aantal depressieve stoornissen significant in gebieden die erg veel te lijden hebben onder vliegtuiglawaai. Duidelijk vaker dan elders lijden er ook bewoners aan hartfalen, een situatie vergelijkbaar met spoorlijnen die niet beschermd zijn met geluidswallen of geluidsschermen.
Bron en meer info: http://gezonder.blogspot.nl/
Naar nieuwsoverzicht