instellingen

’Geluidsoverlast AWACS nog erger dan verwacht’

De gemeente Onderbanken is 'enorm geschrokken’ van de woensdag bekendgemaakte eerste resultaten van de permanente geluidsmetingen naar de herrie van AWACS-vliegtuigen in die gemeente. Wethouder Leon Stevelmans zei woensdag dat de geluidsoverlast 'veel erger dan verwacht’ is.

Sinds eind vorig jaar worden in opdracht van het ministerie van VROM op twaalf plaatsen in Onderbanken en Brunssum permanente metingen verricht door Geluidsmeetnet uit Leiden. De metingen over een periode van drie jaar moeten de basis vormen voor een gezondheidsonderzoek door de GGD. Veel vaker dan verwacht veroorzaakten de vliegtuigen het afgelopen half jaar geluidspieken van meer dan 100 decibel, aldus Stevelmans.

De meetgegevens zijn sinds woensdag te zien op de website van de gemeente. “Op een meetplek blijkt meer dan een op de tien Awacs-vliegtuigen ruim 100 decibel te produceren”, zei Stevelmans. “Dat is niet eenmalig, zoals we tot nog toe meenden, maar aan de orde van de dag. Bovendien zit de geluidsbelasting bijna overal boven de 90 decibel.”

Volgens Stevelmans heeft het Rijk de geluidsoverlast altijd gebagatelliseerd. “Hier kan het Rijk niet meer omheen. Eerdere metingen door burgers lieten ook zien dat vliegtuigen boven de 100 decibel zaten, maar dat heeft Den Haag altijd weggewimpeld. Nu blijkt zelfs dat de 100 decibel vaker overschreden werd dan uit eerdere, niet systematische metingen bleek.”

Onderbanken wil de zaak aan de orde stellen tijdens komend overleg met het ministerie.

Bron: de Telegraaf

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij