instellingen
Geluid racecircuit af te lezen in provinciehuis

Geluid racecircuit af te lezen in provinciehuis

Veroorzaken de racecircuits bij Luchthaven Lelystad gewoon geluid of misschien wel overlast?

Met de installatie van een geluidmeetsysteem bij het circuit wordt het mogelijk op afstand in het provinciehuis af te lezen wat het geval is. Een primeur voor Nederland. Flevolands gedeputeerde Anne Bliek heeft het pilot-systeem in werking gesteld.

De behoefte aan een slimme manier van permanent toezicht op de geluidbelasting van provinciale lawaaisporten deed zich ruim twee jaar geleden voor. Milieugedeputeerde Anne Bliek was op bezoek bij het lawaaisportterrein nabij de luchthaven, waar o.a. het Midland Circuit, de Crossbaan en Motorspeedwaybaan gevestigd zijn.


“Van bewoners heb ik toen gehoord dat het gebruik van het Midlandciruit en van de luchthaven door stuntvliegers veel geluid in de omgeving veroorzaakt. De vraag of werd voldaan aan een milieuvergunning, konden we toen niet beantwoorden. Vandaag mag ik een geluidmeetsysteem lanceren dat uniek is in Nederland.”

Website
Zes zeer gevoelige microfoons bij het circuit vormen de basis van het Geluidsinformatiesysteem Lawaaisportterrein Lelystad (GILL). De meters geven op elk gewenst moment van de dag inzicht in de geluidsbelasting die de racecircuits rondom de luchthaven produceren. Dat geldt voor de provincie, voor omwonenden en ondernemers.

Als onderdeel van het project is namelijk een toegankelijke website gebouwd, die een overzicht biedt van de actuele meetgegevens. Gekleurde bolletjes die staan voor elk van de microfoons, worden groter of kleiner, in overeenstemming met het aantal decibellen geluid (per seconde).

Op een grafiek is het geluid te zien van het afgelopen uur, gemeten per minuut. En een ‘geluidradar’ laat de situatie zien voor een periode van vier uur. Daarnaast bevat de website links naar de websites van racesportverenigingen.

Bron: Provincie FlevolandBlik op nieuws en Krant van Flevoland

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij