instellingen
Burger houdt zich aardig aan vuurwerkregels

Burger houdt zich aardig aan vuurwerkregels

Met Oud en Nieuw mocht alleen tussen 18.00 en 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Het kabinet had de regels daarvoor aangescherpt. Vorig jaar mocht er nog vanaf tien uur 's ochtends worden begonnen met het afsteken van vuurwerk.  

Uit de metingen van Sensornet blijkt dat het op oudejaarsdag tot 18 uur vrij rustig was. Vanaf dat moment liep het gemiddeld geluidsdrukniveau (decibel) langzaam op, met een piek om twaalf uur. Vanaf 01.00 uur zakte het gemiddeld geluidsniveau snel in. 'De resultaten laten duidelijk zien dat vrijwel iedereen zich aan de nieuwe regels heeft gehouden', aldus Ron Maas van Sensornet. 

Een representatieve gemeente is volgens hem Pijnacker, waar een sensor naast een woonwijk is geplaatst. Overdag mat de sensor pieken tussen de 60 en 65 decibel - iets boven het gemiddelde van een reguliere dag - en twee knalpieken. Om 18.00 uur registreerde de sensor knallen rond de 75 decibel.

Sensor op hol

In het hele land lagen de geluidspieken vlak na middernacht rond de 100 decibel, vergelijkbaar met een langsrazende intercity. De hardste knal - 122 decibel - werd woensdag gemeten in het centrum van Den Haag. De betreffende sensor staat daar bij een tramgeul, een populaire plek om knalvuurwerk in te gooien.

In een woonwijk in Zoetermeer werd even na 14.30 uur 'een lange periode van abnormale herrie dicht bij de sensor' genoteerd. De sensor registreerde 120 decibel, een lawaai gelijk aan dat van een flinke boorhamer. Volgens Maas moet het hier haast wel gaan om jongeren die de sensor hadden ontdekt. 'Die sensor eens flink op hol proberen te brengen, dat vindt de jeugd natuurlijk fantastisch.' 

Maas heeft geen verklaring voor 'het bijzonder hoge niveau' dat werd gemeten in een woonwijk in Rheden: 119 decibel. De sensor is daar niet eenvoudig te detecteren en staat in 'een heel normale wijk'. Of het om illegaal vuurwerk gaat - dat over het algemeen hardere knallen produceert dan legaal vuurwerk - kan Maas niet zeggen. 'Maar zo'n niveau haal je niet met een gewoon rotje.'  

Andere plekken waar abnormaal hard werd geknald, waren Oldenzaal, Nijkerk, Haarlem en Leidschendam.

Carbid

In het Overijsselse dorp Delden was het de hele Oudjaarsdag rustig, tot iets na 18.00 uur toen de sensor een geluidspiek van 105 decibel registreerde. Precies zes uur later, even na middernacht, werd exact dezelfde waarde gemeten. Maas: 'Ik vermoed dat iemand twee keer met carbid heeft geschoten.' 

Zo'n 35 gemeenten hadden dit jaar rond ziekenhuizen, kinderboerderijen en winkelcentra vuurwerkvrije zones afgekondigd. Omdat er geen sensoren staan in vuurwerkvrije zones, heeft Sensornet niet kunnen meten of het geluidsniveau op die plekken lager was. 

In de gemeente Den Haag ging het om twintig plekken die vuurwerkvrij waren verklaard, voornamelijk rond kinderboerderijen. De gemeente Den Haag liet vandaag weten dat het dankzij de zones rustiger was dan in de afgelopen jaren.

Bron: Volkskrant

Zie ook: Vuurwerk

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij