instellingen
Asset Management

Asset Management, het slimme beheer van bedrijfsmiddelen

Onderweg naar ´voorspellend proactief onderhoud´ met lagere kosten, minder risico's en betere prestaties

Meetinstituut Sensornet introduceert Asset Management, voor innovatief beheer, predictief onderhoud en voortdurende bewaking van bedrijfskritische middelen ‑ ook in continubedrijf. Sensornet Asset Management maakt het technologisch mogelijk assets voortdurend, volautomatisch, slim en voordelig te beheren. Dat verlaagt de gebruikskosten (tco), voorkomt (reputatie-) schade en risico´s en zorgt voor betere beoordelingen (kpi´s).

Sensornet Asset Management meet en analyseert het geluid en de trillingen die tram- en treinstellen, pantograaf, motoren, turbines, installaties en essentiële apparatuur in bedrijf produceren. Dat gebeurt met geavanceerde apparatuur, voortdurend, volautomatisch en uiterst nauwkeurig. Slimme algoritmen in de toegankelijke DataAnalyse-software analyseren de voortdurende objectieve metingen onmiddellijk, adviseren en waarschuwen.

 

Vervoersbedrijven, de procesindustrie en de offshore, gebruiken bijvoorbeeld voertuigen en machines met veel mechanische delen die intensief bewegen en zwaar worden belast. Een goede controle op het functioneren van deze fysieke bedrijfsmiddelen betaalt zich snel terug door langdurig betere prestaties, minder veiligheids-, milieu- en financiële risico´s en meer greep op vervangings- en onderhoudskosten.

DataAnalyse

Geavanceerde algoritmen in Sensornet´s toegankelijke DataAnalyse-software, zorgen voortdurend voor de hoogwaardige analyse van de grote aantallen voortdurend verzamelde gegevens, geven onderhoudsadvies en waarschuwen voor calamiteiten:

  • Geleidelijke, subtiele veranderingen leveren waarde op voor het predictief onderhoud
  • Plotselinge, grote veranderingen zorgen voor waarschuwingen zodat incidenten vermeden kunnen worden

De meetgegevens van onder meer geluid, trillingen en voertuigsnelheden, worden gecombineerd met voertuigidentificatie en meteorologische gegevens en worden met de krachtige Sensornet-Data Analysesoftware vertaald naar praktische stuurinformatie voor beslissingen op de korte termijn of naar strategische beslisinformatie voor de lange termijn.

Dagelijkse overzichten, ook op afstand, via desktop, tablet of smartphone geven helder inzicht waardoor onderhouds- en vervangingsplannen goed worden gevolgd en nageleefd en het bewaken van de machines efficiënt wordt uitgevoerd.

Soorten en combinaties van conditiemonitoring (Bengtsson, Maintanance Engeneer & Researcher, Volvo & Malerdalen University)

Een analyse van bovenstaand figuur leert dat Sensornet aan alle randvoorwaarden voldoet ten behoeve van een objectieve conditiemonitoring.

Voorspellend onderhoud

Onderhoud draait om geld, capaciteit, reputatie- en financiële schade, veiligheids- en milieurisico´s, klanttevredenheid en de beoordeling van de verantwoordelijken. Beheerders zijn gebonden aan de beschikbare financiële en de beschikbare onderhoudsmiddelen en capaciteit. Hun prestaties worden gemeten aan de hand van indicatoren (kpi´s) vanuit de norm ISO55000.

Veelal worden de onderhoudsstrategieen in 3 typen onderverdeeld:

  • Klassiek is reactief onderhoud bij calamiteiten, leidt tot kostbare storingen, downtime, reputatieschade en slechte beoordelingen
  • Gangbaar Proactief preventief onderhoud is vaak onnodig kostbaar, verstorend en voor wel tachtig procent overbodig
  • Predictief is voorspellend Proactief onderhoud. Sensornet Asset Management baseert zich op de conditie van dit moment ( ‘predictive of condition-based maintenance‘  ), is de input voor RCM, verlaagt de TCO en verbetert de KPI-score

Product Life Cycle

Asset Management is in eerste instantie bestemd voor managers die verantwoordelijkheid zijn voor het adviseren, ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden en opwaarderen van bedrijfsmiddelen of assets gedurende de gehele levensduur, of product life cycle. Zij vervullen functies op het gebied van bijvoorbeeld project-, productie- en onderhoudsmanagement; technische beheer, fleet management, reliability- en maintenance engineering, planning & control en inspectie.

Sensornet Asset Management zorgt voor betere technische prestaties (KPI´s), lagere totale gebruikskosten (TCO), beschermt de reputatie bij de verschillende belanghebbenden en verbetert de klantervaring. De DataAnalyse-software werkt eenvoudig en toegankelijk. Het systeem biedt medewerkers de vrijheid om op afstand de controle te behouden. Sensornet Asset Management werkt aanvullend op het reguliere onderhoudsprogramma voor de aanvulling of vervanging van verbruiksgoederen.

Referentieklanten

Sensornet adviseerde het Asset Management van:

  • Metropoolregio Rotterdam Den HaagStadsregio Haaglanden. Sensornet meet de Randstadrail uitgebreid en brengt de relatie tussen geluidproductie en onderhoud van spoor en materieel in beeld. Resultaat is een geoptimaliseerd onderhoudsregime van infrastructuur en voertuigen.
  • RET (Rotterdamse Electrische Tram) en de Haagse Tram Maatschappij (HTM). Sensornet meet het passage- en bochtgeluid (´booggeluid´) van trams op verschillende locaties. Resultaat is een verbeterd onderhoud aan trams en spoor.

Méér Sensornet projecten in relatie tot Asset Management zijn:

delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij